Om oss

Öjavads Kennel

 

Uppfödning av Tysk Jaktterrrier

 

Om oss

 

Vi heter Monika och Mattias Hedén och bor på en gård strax norr om Svängsta samhälle med våra fyra barn, två hundar, två katter, ett tjugotal höns och några tusen bin. Monika jobbar på en vårdcentral och Mattias driver företag med mobilt sågverk i kombination med skogsarbete som manuellhuggare.

 

Mattias - är uppvuxen med jakt, och då framförallt jakt med drivande hund. Under rådjursexplosionen i skiftet av 80/90 talet köpte jag min första egna hund. Valet blev en Strävhårig Tax eftersom en sådan funnits i familjen under min uppväxt. Ronja som taxen hette blev aldrig någon stjärna i skogen direkt, men den goda tillgången på rådjur gjorde att det fungerade ändå.

 

I mitten av nittiotalet införskaffades även en Basset Artésien Normand och senare även en Drever från Härkila kennel. En riktigt trevlig jaktmaskin och familjehund som förgyllde otaliga dagar i skogen med klingande buktande drev på både räv, hare och rådjur. För mig mäts inte jaktens glädje i antalet nedlagda vilt, utan i samspelet med hundarna, se deras utveckling och den sociala samvaron med jaktkompisarna.

Då vildsvinen etablerade sig på våra jaktmarker saknade vi plötsligt någon drivande hund som jagade även detta viltslag. Eftersom förekomsten av vildsvin då var sporadisk ville jag ha en hund som inte endast jagade vildsvin utan även rå, hare och räv.

Valet blev Tysk jaktterrier. Det var framförallt rasens mångsidighet som tilltalade mig och som också ledde till att jag även provade på grytjakt, en jaktform jag sedan fastnat lite extra för.

 

Monika – är inte uppvuxen med jakt utan fick detta ”på köpet” då jag träffade Mattias.

Jag har varit med vid några jakter och tycker det är både spännande och kul, men intresset för hundarna och utställning ligger mig varmast om hjärtat.

 

Kontakta oss

 
 
 
 
 

Copyright © All Rights Reserved